Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Η Δημοκρατία σήμερα...


Στις σύγχρονες δυτικές Δημοκρατίες πιστεύω υπάρχει μία απαξίωση των αντιπροσωπευτικών φιλελεύθερων θεσμών. Δεν θα αναφερθώ σε πρώην σοσιαλιστικά/ κομμουνιστικά καθεστώτα και νυν ολοκληρωτικά. Άλλωστε τα δεύτερα ελέγχουν τα πάντα εσωτερικά και αναζητούν εξωτερικούς εχθρούς.
Επιστρέφοντας στις πρώτες, το σημαντικότερο που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε είναι οι εσωτερικοί εχθροί που κατασπαράσσουν σιγά σιγά τον δημοκρατικό ιστό τους, μετατρέποντας τις σε δημοκρατικά κακέκτυπα, μαριονέτες της κυριαρχίας των πανίσχυρων ολιγαρχιών.


Ο σκοπός και στόχος μιας Δημοκρατίας πρέπει να είναι η ελευθερία πληροφόρησης, που καθρεφτίζει τα πολλαπλά ιδεολογικά ρεύματα και απόψεις.
Πρέπει να είναι η αποτροπή των ασφυκτικών εξαρτήσεων από ισχυρά κέντρα, τα οποία στον παγκοσμιοποιημένο χρηματιστικό καπιταλισμό δρουν πλέον πέρα από την κάθε δυνατότητα ελέγχου, στις πλάτες του 'κυρίαρχου' λαού, τον οποίο έχουν μετατρέψει σε μία άμορφη μάζα καταναλωτών και τηλεθεατών.


...Θα αναρωτιέστε ακόμα που αναφέρομαι... Σκεφτόμουνα εχτές την πορεία του πρωθυπουργού από την ήττα του 2007, τις εσωκομματικές του Νοέμβρη και το σύνθημα κατά των γνωστών κέντρων και συμφερόντων που ήθελαν να ελέγξουν το ΠΑΣΟΚ. 2 χρόνια μετά ο Παπανδρέου είναι πλέον ο πρωθυπουργός αυτού του τόπου. Σκεφτόμουνα λοιπόν ότι θα έχει ενδιαφέρον αυτή η σχέση αγάπης και μίσους

ανάμεσα στην εξουσία...και στην 4η εξουσία. Σκεφτόμουνα πια θα είναι η δική μας στάση απέναντι σε όλα αυτά. Του καθένα από εμάς.


Τα ΜΜΕ πάντα έλεγχαν και θα ελέγχουν τα εργαλεία για να χειραγωγούν και να διαμορφώνουν τις συναινέσεις της πλειοψηφίας...Διαμορφώνουν τους νοικοκυραίους, τον μεσαίο χώρο, τα πιστεύω και τις ανάγκες μας.


Σήμερα που το πρόβλημα δεν είναι η κρίση του Καπιταλισμού αλλά ο καπιταλισμός ο ίδιος, όλοι οι στόχοι που έθεσε η Αριστερά τις προηγούμενες δεκαετίες πρέπει να επανακατακτηθούν ή να κατοχυρωθούν. Και πρώτος στόχος είναι η επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας και των θεσμών της στη συνείδηση μας. Πρέπει να κατακτήσουμε ένα μοντέλο ενεργητικής και συνειδητής συμμετοχής.

Αλήθεια, όμως, τι να καταλάβει η γιαγιά μου η Μάρω όταν ακούει στο δελτίο των 8 για spread, για έλλειμμα και για τον οίκο Fitch;

Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με ίσες ικανότητες μέσω άνισων δυνατοτήτων μάθησης. Πρέπει να αντιστρέψουμε την ανισότητα υπέρ των αδυνάτων, των φτωχότερων, αυτών που δεν είχαν ούτε δεύτερη αλλά ούτε την πρώτη ευκαιρία και σήμερα φυλάνε κατουρημένες ποδιές για μια θέση σε stage.

Ένας ινδός πολιτικός ο Μπιμράο Ραμτζί Αμπεντκάρ ελεγε: Δεν αρκεί να είμαστε μόνο ψηφοφόροι, αλλά να γίνουμε και νομοθέτες. Αλλιώς, αυτοί που μπορούν να είναι νομοθέτες θα είναι αφέντες αυτών που μπορούν να είναι μόνο ψηφοφόροι.

Υ.Γ.1 Κλείστε την τηλεόραση και σηκωθείτε από τον καναπέ...Αλλάξτε συνήθειες...αλλάξτε τον κόσμο!!

Υ.Γ.2 Προπαγανδίστε την ελεύθερη σκέψη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails