Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

40 χρόνια μετά....



Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1962, όταν ένας δημοκρατικός αμερικανός πρόεδρος, ο Τζον Κένεντι πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπίας ότι 42 σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, βρίσκονταν εγκατεστημένοι στην Κούβα και μπορούσαν μέσα σε λίγα λεπτά να πλήξουν οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ. Την ανάπτυξή τους είχε επιτρέψει ο Φιντέλ Κάστρο, φοβούμενος αμερικανική επέμβαση.

Δεκατρείς μέρες μετά, πριν από 40 χρόνια η ανθρωπότητα έφτασε κοντά στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 22 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Κένεντι ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό Ναυτικό θα επέβαλλε αποκλεισμό της Κούβας και θα προχωρούσε στην «κατάσχεση επιθετικών όπλων και συναφούς υλικού» που σοβιετικά σκάφη θα επιχειρούσαν ενδεχομένως να τα παραδώσουν στην Κούβα. Η κρίση των πυραύλων της Κούβας, όπως ονομάστηκε ευτυχώς έληξε ειρηνικά, αν και ο ψυχρός πόλεμος συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμα.

40 χρόνια μετά, ένας άλλος δημοκρατικός πρόεδρος, ο Μπάρακ Ομπάμα κάνει πράξη μια από τις δεσμεύσεις του: το κλείσιμο του στρατοπέδου του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Με ψήφους 79 έναντι 19, η Γερουσία ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, που είχε ήδη περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και προωθείται τώρα στον Λευκό Οίκο να υπογραφεί από τον ίδιο. Μία κίνηση περισσότερο συμβολική αλλά τόσο αναγκαία...

Ας ελπίσουμε ότι το νόμπελ Ειρήνης τελικά θα πιάσει τόπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails