Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Το Πολυτεχνείο δεν είναι μαγαζάκι

Με μεγάλη χαρά δημοσιεύω το κείμενο που μου έστειλε ο φίλος Δημήτρης...


Τρίτη 16 Νοεμβρίου και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήταν η μέρα όπου στο χώρο του πολυτεχνείου σύλλογοι,κινήματα και οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας κατέθεσαν στεφάνι ως ένα ύστατο φόρο τιμής για τους συνανθρώπους μας,που χάθηκαν εκείνες τις μέρες του '73.
Στιγμές σαν αυτές,κάποιοι αηδής βρίσκουν τρόπο να καπηλευτούν την ιστορία του πολυτεχνείου αλλά και την προσέλευση του κόσμου για να προωθήσουν την δική τους προπαγάνδα,τα δικά τους μικροπολιτικά παιχνίδια και μία ανελέητη ψηφοθηρία.
<<Το πολυτεχνείο δεν είναι μαγαζάκι,έγιναν αγώνες εδώ..>>,ακούστηκε να λέει ένας ηλικιωμένος,απευθυνόμενος σε μία κοπέλα μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας η οποία προσπαθούσε να μοιράσει κουπονάκια της ΚΝΕ.
Η αλήθεια είναι, ότι κατευθυνόμενος στο Πολυτεχνείο,από την αρχή της Πατησιών,το μόνο που μπορούσα να διακρίνω,ήταν σημαίες των ΚΚΕ,ΚΝΕ αλλά και άλλων κομμουνιστικών κινημάτων καθώς και αναρίθμητα μέλη της ΚΝΕ να έχουν σκορπιστεί στο δρόμο προσπαθώντας να πουλήσουν(!) ριζοσπάστη,να μοιράσουν οδηγητή αλλά και κάθε είδους προπαγανδιστικό υλικό του ΚΚΕ.
Μέσα μου σκέφτηκα..πόσο θράσος έχουν αυτοί οι άνθρωποι,οι συγγραφείς του άρθρου 8 της Πανσπουδαστικής,οι άνθρωποι που βεβήλωσαν την είσοδο του πολυτεχνείου γράφοντας τα διακριτικά τους κάτω από τα ιστορικά συνθήματα << ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ,ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ>>;



Δεν περιορίστηκαν όμως μόνο σε αυτό,αφού και μέσα στο πολυτεχνείο μέτρησα πάνω από 30(!) τραπεζάκια των ΚΚΕ, ΚΝΕ αλλά και δικά τους συνθήματα γραμμένα σχεδόν σε κάθε τοίχο..Το πιο τραγικό όμως ήταν το γεγονός ότι ανάμεσα στις αναγγελίες για τις καταθέσεις των στεφανιών,ακουγόταν από τα μεγάφωνα η φωνή του “υπαλλήλου” του ΚΚΕ να διαβάζει με δυσκολία το πλαίσιο του κόμματός του,που εκτός από την κομμουνιστική προπαγάνδα για τον ουτοπικό τρόπο ζωής,περιείχε αναρίθμητες κατηγορίες για την προηγούμενη και την νυν κυβέρνηση με μόνο στόχο,λίγες περισσότερες ψήφους.
Εδώ λοιπόν θέλω να υπενθυμίσω σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τον χώρο και την ιστορία του πολυτεχνείου,ότι η φετινή πρωτοφανής μείωση της προσέλευσης του κόσμου,ίσως να οφείλεται σε όλα αυτά..
Η μόνη φωνή που ο κόσμος έχει ανάγκη και χαίρεται να θυμάται από το Πολυτεχνείο,είναι η φωνή του Δημήτρη Παπαχρήστου να φωνάζει δυναμικά<<ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ..>>




6 σχόλια:

  1. Όσον αφορά το ΚΚΕ&ΚΝΕ, φίλε μου αν δεν υπήρχε η δράση δεν θα υπήρχε και η αντίδραση (νόμος της φύσης)- τώρα αν η δράση είναι αρρωστημένης μορφής αντίστοιχης θα είναι και η αντίδραση.
    ("κουπονάκια της ΚΝΕ" ναι είναι άθλιο αυτό)
    Μην τους κρίνεις έτσι, δεν ξέρεις τι τους προπαγανδίζουν.
    +ας δούμε τη θετική όψη, αν δεν υπήρχαν και οι αυτοί...ορισμένοι δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να μάθουν 5 πράγματα για το πολυτεχνείο, που αυτό κατά τι γνώμη μου είναι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο ο,τι κατάλαβα ο φίλος Δ. δεν κρίνει τα μέλη-πρόβατα αλλα την πολιτική του ΚΚΕ.
    και το τελευταίο που είπες είναι μεγάλη μούφα
    Κοίτα μόνο τι εκδηλώσεις κανουν για την επέτειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μέλη-πρόβατα όμως επιτελούν την πολιτική!
    Αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα υπήρχε και η οποιαδήποτε πολιτική!
    Και θα πω μία πολύ μεγάλη κουβέντα αλλά όταν ανήκεις σε μία παράταξη, δεν είσαι εν μέρη "ελεύθερος στις απόψεις σου" όπως και αν έχει επηρεάζεσαι, πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι στην ηλικία των 18-24 ετών που ο χαρακτήρας σου ακόμα δομείται και δεν έχεις τη πείρα ή τις δομές για να κρίνεις την πολιτική (ελάχιστοι όμως μπορεί να το κατέχουν αυτό η πλειοψηφία όχι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί να κάνουν εκδηλώσεις ότι να 'ναι τα παιδιά, αλλά τουλάχιστον κάτι κάνουν και αυτό δεν είναι κατακριτέο ίσα ίσα η απάθεια είναι αυτή που πρέπει να κατακρίνεται.
    Μην κρίνεις έναν χώρο τον οποίο δεν τον γνωρίζεις από όλες του τις πτυχές, εξάλλου όλοι στις διάφορες παρατάξεις (και ιδιαίτερα τις φοιτητικές όπου η φθορά και η ρουτίνα δεν έχει εμποτιστεί στο αίμα τους) έχετε κάτι κοινό το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί "παλεύεται για ένα καλύτερο αύριο" ο καθένας με τον τρόπο του.
    Και αν θέλατε να αλλάξετε αυτόν τον τρόπο τον οποίο επέλεξαν τα παιδιά της ΚΝΕ για να εκφράσουν το γεγονός το οποίο συνέβει στις 17 Νοεμβρίου, στο χέρι σου είναι να το κάνεις, συλλέγοντας τα κατάλληλα επιχειρήματα και ανοίγοντας έναν πολιτισμένο διάλογο. Αν τα επιχειρήματα ήταν όντος ψαγμένα και λογικά, δεν υπήρχε περίπτωση μη συνεννόησης και ίσως να κέρδιζες και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
    Ένα άρθρο το οποίο κρίνει κάτι δεν μου λέει κάτι! Ενώ οι πράξεις έχουν την ιδιότητα να έχουν τη δική τους φωνή. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ ρε ανώνυμε...Κι εκεί είναι το ζουμί της όλης υπόθεσης...στο να μην κάνουμε πολιτική, την κριτική μας κ μόνο...Κι εγώ διαφωνώ με τον τρόπο δράσης του ΚΚΕ πολλές φορές, αλλά το πολιτικό επίπεδο των μελών του είναι υψηλότατο...Κι εκεί κάνουν κ το λάθος οι ΚΚΕδες εν πολλοίς...Νομίζουν ότι μόνο αυτό τους αρκεί ώστε να αισθάνονται την πολιτική τους ωςΣυμφωνώ ρε ανώνυμε...Κι εκεί είναι το ζουμί της όλης υπόθεσης...στο να μην κάνουμε πολιτική, την κριτική μας κ μόνο...Κι εγώ διαφωνώ με τον τρόπο δράσης του ΚΚΕ πολλές φορές, αλλά το πολιτικό επίπεδο των μελών του είναι υψηλότατο...Κι εκεί κάνουν κ το λάθος οι ΚΚΕδες εν πολλοίς...Νομίζουν ότ αλάνθαστη και να μην την προσαρμόζουν στις σημερινές συνθήκες...

    Το ότι δεν έχουμε γίνει ακόμα σε πολιτικό επίπεδο Αμερική, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό κ σε αυτούς...

    Μεγάλο δίκιο έχεις κ στο ότι σε μια ηλικία των 24 ετών-που βρίσκομαι κ εγώ- η εμπειρία είναι πολύ μικρή και μάλιστα σε συνθήκες πολιτικής απάθειας όπως η σημερινή(σ.σ ο Καστοριάδης την θεωρεί τη γάγγραινα της κοινωνικής δομής)...Εκτός κι αν είσαι "συνομώτης των πηρύνων της φωτιάς-τερροριστής" και έχεις αντιληφθεί από τα 18 σου την ανάγκη της ένοπλης και ανοξείδωτης πάλης-Tefal...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. + Και επειδή κινούμαι από όσο καταλαβαίνεις από τα άρθρα μου στον ευρύτερο χώρο του Πασόκ, εκεί κάπου χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία του Πασόκ στις δεκαετίες του 80 κ 90 να κάνει ένα κράτος που θα παρείχε στο λαό όλα εκείνα τα δημόσια αγαθά για τα οποία ο σοσιαλισμός υπερτερεί έναντι του καπιταλισμού χωρίς τις αγκυλώσεις και τον κρατισμό που γνώρισε η ΕΣΣΔ κ άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες...Έφτιαξε δηλαδή στελέχη-τεχνοκράτες-οπορτουνιστές χωρίς πολιτική συνείδηση και τώρα θερίζει αυτούς τους καρπούς...

    Εκεί είναι και ο στόχος ο δικός μου και άλλων συντρόφων-συμμάχων, να κάνουμε τον κόσμο να απωλέσει την απάθεια που γεννά δουλικότητα, φασισμό και απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας...

    Γι αυτό τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν ως φορείς ιδεών δυναμικών σε πνεύμα συνεργασίας κι όχι ως περιχαρακωμένα μαγαζιά πώλησης μυαλών και αλήθειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails