Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Η επόμενη μέρα...


Εν εξελίξει του συνεδρίου της ΝΔ σκέφτηκα να μοιραστώ ορισμένους προβληματισμούς...
Δεν ξέρω αν τελικά θα καταλήξουμε σε μια ιδεολογική πλατφόρμα μιλώντας για ριζοσπαστικό ή κοινωνικό φιλελευθερισμό..
Ίσως η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κυβέρνησε 5,5 χρόνια χωρίς στίγμα και στόχους. Η μόνη έννοια τους ήταν το ξεπούλημα ου δημόσιου πλούτου και η διαχείριση της ίδιας της εξουσίας.
Το ξέσκισμα που επακολούθησε των εκλογών θυμίζει περισσότερο καλλιστεία καταλληλότητας παρά προεκλογική διαδικασία. Καμία κουβέντα για τα λάθη τους, για τις άστοχες πολιτικές, παρά μόνο ασχολούνται με το δάκρυ του Εθνάρχη και για το ποιος είναι λιγότερο αποστάτης...
Αυτό που αποδείχτηκε βέβαια είναι ότι μέχρι τώρα η ΝΔ ήταν ένα κόμμα χωρίς όργανα και διαδικασίες, αποτελούνταν από χειροκροτητές του Καταλληλότερου, που κρύβονταν στην σκιά του για να ρεμουλιάζουν ανενόχλητοι.
Περισσότερο με προβλημάτισαν οι χτεσινές δηλώσεις Καρατζαφέρη, που αναρωτήθηκε σε περίπτωση εκλογής Σαμαρά πως θα συνυπήρξε με τον επίτιμο...Τέτοια αβάντα στην Ντόρα από έναν άνθρωπο που δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί μέχρι το σόι (φυσικά δε ξεχνάω το αμαρτωλό του παρελθόν)...
Πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η εκλογή δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα, και το σενάριο για το Σαμαρά δεν μοιάζει απίθανο. Ο χέρι-χέρι Καρατζαφέρης ξέρει καλά ότι με τη Ντόρα θα κάνει πάρτυ από τα δεξιά. Το προφίλ της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς που προωθούν τα ΜΜΕ- αυτά που θέλανε και το Βενιζέλο πρόεδρο, μην το θυμηθώ και αυτό τώρα- ευνοεί τις ονειροπολήσεις του.
Προσωπικά, δεν πιστεύω στο μεσαίο χώρο, τον θεωρώ δημιούργημα των γνωστών κέντρων και Λούληδων. Αλλά, μετά τον Καταλληλότερο ο μεγάλος χαμένος ήταν το ΛΑΟΣ. Η προσπάθεια να δημιουργήσει ανάχωμα στην είσοδο της συντηρητικής πολυκατοικίας πήγε στον βρόντο. Ξέρει ότι το πολιτικό του παιδί δεν έχει πολλά ψωμιά, άρα έχει μια τελευταία ευκαιρία να διαπραγματευτεί την επάνοδό του....με μια μικρή λεπτομέρεια:
Σ έναν τόπο που τα τελευταία 100 χρόνια έχει ζήσει μόνο 20 χρόνια προοδευτικών κυβερνήσεων, και τα υπόλοιπα έχει ζήσει βασιλείς, χούντες και συντήρηση πολλοί ψηφίζουν όχι από άποψη αλλά από παράδοση (οικογένεια, εκκλησία).
Με την έλευση λοιπόν της Ντόρας κλείνει ο κύκλος του Καραμανλισμού και του Μητσοτακισμού. Προεξοφλώντας και την ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ίσως είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών. Άλλα βαριά ονόματα δεν υπάρχουν πλέον στο χάρτη, οπότε τάρα ξέρεις....

προπαγανδιστικό σχόλιο: Η δεξιά πάντα προσπαθούσε να οικειοποιηθεί το αριστερό λεξιλόγιο. Είναι αλήθεια ότι ο φιλελευθερισμός και δει ο οικονομικός παραπέμπει πλέον στη συντήρηση και τον Καπιταλισμό. Οι φιλελεύθερες αξίες όμως καμία σχέση δεν έχουν ιστορικά (πχ γαλλική επανάσταση 1789). Ιστορικοπολιτικά ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός είναι διάδοχος του. Οι αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας είναι αξίες φιλελεύθερες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δεξιά. Το νόημα της Αριστεράς είναι η συνύπαρξη της ισότητας και της ελευθερίας. Ότι τα δικαιώματα των πολλών μπορούν να συμβαδίζουν με του ενός. Θα είναι λάθος, λοιπόν, της Αριστεράς να εγκαταλείψει οριστικά τον όρο και να τον παραδώσει στη Συντήρηση.

προπαγανδιστικό σχόλιο 2: Αύριο Κυριακή, όσοι πάτε εκκλησία ανάψτε ένα κερί! Τριπλασιάστηκαν οι φόροι στο Παπαδαριό και δε βγαίνουνε πλέον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails